Qatar Batabit Custom Bike Show & Ride-Out

Gepubliceerd:

Once-In-A-Lifetime!

Qatar is een ervaring die je nooit zult vergeten. Dit jaar werd er de 4e editie van de Batabit-show georganiseerd. Het evenement groeit snel,  trekt veel internationale gasten en daarmee wordt het een van de belangrijkste en beste custombike shows in het Midden -Oosten!

‘Batabit’ betekent ‘motorfiets’ in het Arabisch. Maar Batabit is ook de naam van een stichting om motorrijden in Qatar te promoten en met een sterke opkomst van meer dan 100 coole customs is het zeker een overtuigende demonstratie van wat customizing betekent voor de Qatari.

Musea

Bij aankomst in Doha, de hoofdstad van Qatar, werden we hartelijk verwelkomd door onze goede vrienden, die al een volledig programma voor ons hadden gepland om zoveel mogelijk van Qatar te zien. Deels met de auto, maar meestal op geweldige custombikes die we van hen konden lenen, gingen we o.a. naar het indrukwekkende Sheikh Faisal bin Qassim Al Thani Museum. Een tour door dit museum voert je door 30 galerijen met enorme collecties van… Van eigenlijk van alles! Van prachtige oude dows (houten schepen), tot hallen vol auto’s en motorfietsen, kunst, wapens en noem maar op. Er zijn in totaal meer dan 30.000 stukken te zien. We bezoeken ook andere musea, zoals het Qatar National Museum, gehuisvest in het wereldberoemde Sandrose-vormige gebouwen. Adembenemend van binnen en buiten! Natuurlijk moeten we de stad Doha zien, met haar oude ‘Souq Waqif’ (oude markt) en tegelijkertijd ook haar duizelingwekkend hoge, ultramoderne gebouwen. Een groter contrast kan je je niet voorstellen! We rijden met kamelen en off-road trucks in de woestijn en genieten van traditioneel eten. De gastvrijheid van de mensen is hartverwarmend!

Veel custom cars in het Faisal bin Qassim museum

Jury

De jury van vorig jaar met de Ness-familie (Cory, Zach en Max Ness) vergezeld door Christine Lepera, G-Rat en ondergetekende, maakte nogal een indruk. De jury van dit jaar met Brian en Vanessa Klock (VS), BIMO Custombikes uit Indonesië en Luigi en Niko (Nikobikes) uit Italië, deed daar zeker niet voor onder. Het zijn enkele van ’s werelds beste customizers en echte experts. De jury moest moeilijke beslissingen nemen om de beste drie van elke klasse en nóg moeilijker de ‘Best of the Best’ te kiezen. Die winnaar ontvangt het leuke bedrag van maar liefst Qatar Rial 50.000,00. In Euro’s is dat bijna € 15.000,-! Geen ´druk´ dus… Met meer dan 100 bikes in 19 klassen, met veel extreem gebouwde old school choppers, baggers, caféracers, trikes en vele anderen, duurde het de hele dag om de winnaars uit te kiezen! Het bezoek aan verschillende motorzaken en shops en ook privé customizers, maakt duidelijk dat customizing hier in Qatar een professioneel niveau heeft bereikt. Mohammed Al-Hashimi, de eigenaar van Moto Clinic Katara, is een van de customizers die extreem goed gebouwde en gedetailleerde customs van allerlei merken bouwt. Zijn zaak is niet alleen een winkel, maar ook een bekend ontmoetingspunt voor bikers. Op de bovenste verdieping zijn een bar en lounge en naast hun werkplaats bevindt zich een restaurant. Zeker een bezoek waard!

Grote drukte in de haven voor de parade

Karavaan

Op vrijdag (weekend in het Midden-Oosten) in de middag verzamelen duizenden motorrijders zich bij de haven, vanwaar een parade door Doha begint. We rijden door de prachtige stad, langs de stranden, in de zon en weten; dit is een unieke, once-in-a-lifetime ervaring! Overal langs de route zwaaien en juichen mensen de stoet toe, brede smiles zien we overal terwijl de dreunende karavaan voorbij komt. Bij aankomst in de Batabit show bleek het zelfs met een motorfiets een uitdaging te zijn om een parkeerplek te vinden vanwege de talloze motorfietsen die aankomen! De zon gaat vroeg onder in deze regio en ’s avonds komt de plaats tot leven, met live-muziek en veel stands met handel en streetfood trucks. De geur van de heerlijke koffie, thee en lokale snoepjes is niet te weerstaan.

Publiekslieveling

De show met 19 klassen, bleek een van de beste ooit te zijn, met fietsen die uit het hele Midden -Oosten komen, waaruit weer blijkt dat vriendschap onder bikers krachtiger is dan politiek! Het prijzengeld is indrukwekkend; In alle 19 klassen ontvangt de 1e plaats winnaar $ 1.250,- Amerikaanse dollars, 2e 750 US dollar en alle 3e prijswinnaars 500 US Dollar! Winnaar van ‘Best Display’ was, net zoals vorig jaar, de altijd creatieve Saoud Al Kwuri. Hij creëerde een prachtig soort kampeerplek, met daarop zijn nogal onconventionele Softail met aanhanger met daarin een schaap! Inclusief omheining, zitplaatsen, thee en allemaal prachtig gedecoreerd, was het uiteraard ook de publiekslieveling! 

Februari 2024

Een goed initiatief is de ‘Batabit Cup’ voor ‘beste lokaal gebouwd’, die werd gewonnen door Mubarak Jassim A A al-Muhannadi, die daarmee ook $ 5.000,- prijzengeld mocht ontvangen. Best Paint ($ 2.500,-) werd gewonnen door Ali Mubarak A B al-Badr en een verbluffend bedrag aan prijzengeld, bijna $ 15.000,00 was er voor de Best of the Best winnaar; een prachtige paarse Panhead chopper van Abdulazez Yousuf J A Alkuwari! Qatar is een prachtig land, waar gastvrijheid diep ingebed ligt in de cultuur. Plan een bezoek, je zult het geweldig vinden. Kom naar de Batabit Custom Bike Show in februari 2024!

Met hartelijke dank aan de Batabit-crew, Ibrahim, Ali-AliSafar, Albakar, Big Mo, Big Boy en natuurlijk Rahman voor het mij laten rijden op zijn H-D CVO Softail Springer! Ook veel dank aan Vanessa en Brian Klock (Klock Werks USA) Niko en Luigi (Nikobikes Italië) en Bimo (Bimo Custom Bikes Indonesia) voor het jureren.

Tekst & fotografie Onno “Berserk” Wieringa / G-Rat – www.madnessphotography.nl

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen