De jaarlijkse Indian Rally bij Tony Leenes is sinds de eerste editie in 1991 inmiddels uitgegroeid tot een begrip. In 2023 helaas wel wat minder buitenlandse deelnemers. De overtocht voor bijvoorbeeld de Engelsen is schrikbarend duur. Wel schuift een groep Duitse Indianrijders aan en ook veel Nederlanders maken hun opwachting in het Friese Lemmer, dus zo wordt het toch een ouderwets gezellig weekend.
Het gegeven dat er meer Harleys dan Indians op het terrein aanwezig zijn, doet Tony even brommen: “Ik kan het beter een ‘Harley Rally’ gaan noemen… Misschien dat het volgend jaar maar ‘Vrienden Rally’ moet heten?” Een van Tony’s vrienden hoort dit en reageert ad rem: “Maar Tony, je hebt helemaal geen vrienden, dan komt er niemand meer!”
Er wordt smakelijk om gelachen en dit soort plagerijtjes hoort er natuurlijk bij. Als even later de stoet voor de toertocht vertrekt, rijden alle merken gebroederlijk samen. De echt oude motoren hebben wel een kleine voorsprong gekregen. Geheel ontspannen toeren door het prachtig weidse Friese landschap is ditmaal echter nog niet zo eenvoudig. Er blijkt over een flink deel van de route namelijk ook een soort wielerronde georganiseerd te zijn en de heren en dames op hun racefietsjes vertikken het om zich te gedragen. Ze rijden vier, soms zelfs vijf man breed en houden al het verkeer op. Dat levert niet alleen veel ergernis, maar soms ook levensgevaarlijke situaties op. Zeker omdat er met het mooie weer ook veel landbouwverkeer onderweg is, er moet gekuild worden! Vooral Ruud op zijn imposante Porsche trike heeft vaak moeite om ons bij te houden en na een enerverende rit die ruim twee keer langer duurde dan gepland, is het dan eindelijk tijd voor een broodnodige koffiepauze aan het Sneekermeer.
WHAT’S IN A NAME? TONY’S 1935 STANDARD SCOUT
GEZELLIGHEID EN GEMOEDELIJKHEID
Uiteindelijk komt alles en iedereen weer veilig terug in Lemmer en is er de gelegenheid om het Indian museum te bezoeken. Ook al ben je er al vaker geweest, er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken tussen de duizenden snuisterijen en de collectie bijzondere Indians. Op het terrein staan ook bijzondere motoren van bezoekers. Zo heeft Rogier zijn Indian meegenomen, maar ook een 1936 Raleigh driewieler met Sturmey-Archer V-twin motorblok. Het moet toch geweldig zijn om daar even boodschappen in het dorp mee te gaan doen? Willem is zo’n beetje bij elke Indian Rally present; “Vooral voor de gezelligheid en de gemoedelijkheid”, verklaart hij. Willem rijdt een perfect gerestaureerde Indian Scout, de Militairy versie uit ’42. Een Duitse dame, Anja Fikler, heeft een Indian Scout bij zich en ze is met haar 220 kilometers gereden afstand naar de rally winnaar van de ‘Longest Distance Award’. Wout, een jonge vent, heeft een oude dikke Chief bij zich. “Maar die mocht ik even lenen van Heit”, meldt hij eerlijk, als hij ‘m met een ferme trap tot leven brengt.
KLOMPEN
Er staat nog meer erg mooi en erg oud spul, zoals de Indian PowerPlus in military uitvoering van Klaas, die er op klompen mee rijdt, tot grote vreugde van de buitenlanders. Aan het begin van de avond komen er meer bezoekers en gaan de silly games van start. Met oude Indian onderdelen smijten wordt verheven tot volkskunst en het is de jonge Rinze die de krukas het verst weet te gooien. Maar liefst elf meter! Zijn vrouw Lisette weet met dik zeven meter zelfs meerdere mannen het schaamrood op de kaken te brengen en wint bij de vrouwen. Daarna het feestgedruis met muziek, drank en stom kletsen. Je weet wel hoe dat gaat…
Tekst & fotografie: Onno “Berserk” Wieringa