Yamaha XJR 1300: Olive Street Tracker

Gepubliceerd:

Retro-stijl Yamaha XJR 1300 van Jacques

Thuis staat de street tracker van Jacques de Vos keurig op een vintage vloerkleedje geparkeerd. Rijden doet hij in stijl gekleed en het liefst in een omgeving van historische waarde. Dus de droogdokken uit het industriële tijdperk en moderne kunst, is de RDM werf in Rotterdam een uitermate geschikte locatie voor een nadere kennismaking met mens en machine.   

“Zeg maar gewoon Sjaak hoor. Ik ben geboren en getogen in de Hoeksche Waard. Dus eigenlijk voel ik me meer een boer die nu in het stadse Vlaardingen woont”, verklaart hij. Jacques wijst naar een groot oranjerood gekleurd droogdok: “Daar heeft mijn 81-jarige vader nog meegeholpen met de bouw van het cruiseschip de SS-Rotterdam!” Tegenwoordig wordt die ruimte gebruikt door kleine innoverende bedrijfjes. Niet vreemd dat Jacques er veel over weet te vertellen. Van beroep is hij namelijk planontwikkelaar van een bouwonderneming en houdt zich bezig met het ontwikkelen van vastgoed binnen Nederland. 

Spijt

“Bij mij in de garage hangen er zesentwintig op perplex gedrukte foto’s aan de muur. Het zijn afbeeldingen van auto’s, waarvan ik ooit eigenaar ben geweest. Merkgebonden ben ik niet. Waar het mij om gaat is dat het iets unieks moet zijn. Geen standaard, maar interessant om naar te kijken. Met motoren heb ik dezelfde passie. De Ducati 748 en een custom BMW in caféracer-stijl zijn me het meest bijgebleven. Achteraf heb ik er ontzettend veel spijt van dat ik wegens ruimtegebrek afscheid van ze heb moeten nemen. Verder moet ik toegeven dat mijn sleutelvaardigheden beperkt zijn. Daarvoor moet je bij Erwin Dix uit Maastricht zijn”, voegt hij eraan toe.   

Erwin

Erwin is al vijfenveertig jaar Harley-Davidson-enthousiasteling, maar hij verbouwt ook regelmatig Yamaha’s in verschillende retrostijlen. Alles puur voor de hobby. Anderhalf jaar geleden kocht Erwin een originele Yamaha XJR 1300 met als doel die te verbouwen tot een street tracker. Dat is min of meer de straatlegale versie van een Flat Track racemotor. Erwin vertelt: “Een street tracker had ik nog niet eerder gebouwd, maar wist meteen hoe ik het hebben wilde. Ik wilde persé een voorvork met gouden accenten en kwam uit bij die van een BMW R nineT. Om deze passend te maken, moest ik het e.e.a. modificeren. Met hulp van vriend Cor zijn er nieuwe balhoofdplaten gefreesd. De KTM wielen sloten helaas niet direct aan op de voorvork en achterbrug. Met het nodige draai- en freeswerk (nieuwe spacers) en lagers is het me uiteindelijk wel gelukt. Het frame heb ik aan de achterzijde ingekort en verstevigd. Hierop heb ik een passend Flat Track achterspatbord gemonteerd van iemand uit Eindhoven, die gespecialiseerd is in kunststof onderdelen. De meeste parts komen uit Duitsland. Daar leeft de retroscene nog meer dan bij ons. De standaard oliekoeler is ongeveer even breed als de viercilinder zelf, maar in Duitsland verkopen ze oliekoelers, die net zo breed zijn als het frame. Die zit er nu dus op. Naast een subtielere look, koelt het ook prima! De tank is afkomstig van ouder XJR model, die minder hoekig zijn. De Sight Window benzinemeter komt uit Amerika en vriend Dylan heeft die aan de benzinetank gelast. Het spuitwerk is olijfgroen met gouden bloklijnen die geïnspireerd zijn op de motoren van voormalige Yamaha GP fabriekscoureur Kenny Roberts.” 

In ongeveer 300 werkuren heeft Erwin van een originele XJR 1300 deze prachtige street tracker gebouwd. Voor hem is daarna de lol eraf en focust hij zich op weer nieuw Yamaha project. 

Vervolg

Terug bij Jacques, die dolgelukkig voor de camera poseert met zijn nieuwe tweewieler. “Wat mij het meest aanspreekt is de visuele balans. Alsof het een retroklassieker betreft, die zo van de Yamaha fabrieksband is gerold. Maar een custom is nooit helemaal af, want bijvoorbeeld over de spiegels twijfel ik een beetje. Misschien moeten ze wel naar beneden wijzen. En de knipperlichten knipperen nog te snel. Daar moet nog een weerstand tussen.” 

Hoewel Jacques erg blij is met zijn street tracker, fantaseert hij alweer van een volgend project. “Ik zou graag een Harley-Davidson Touring willen”, zegt hij. “Maar dan met een subtiel retro tintje, dat alleen een kenner zal opvallen. Op Motorbeurs Utrecht zag ik een aantal elektrische motoren in een retrodesign. Dat trok wel mijn aandacht, maar toch spreekt de charme van een ronkende motor mij meer aan.” Terwijl Jacques nog even doorgaat met onbegrensd fantaseren, geniet ik intussen nog even van de retro ambiance in de RDM werf. 

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen