Artoeage

Gepubliceerd:

Sinds 1999 tatoeëert Birgit Paanakker. Ze heeft haar eigen studio aan huis in Bilthoven en werkt alleen op afspraak. In alle rust en zonder pottenkijkers. 

De 62-jarige Birgit vertelt; “Toen ik een jaar of 14 jaar was, kwam een vriend van mijn ouders met een H-D Liberator het tuinpad op rijden. Ik was zò onder de indruk van de motor en het geluid dat ik dat ook wilde ‘als ik groot ben’. Dus toen ik 18 jaar werd, ben ik gaan motorrijden. Eerst met een proefrijbewijs en uiteindelijk kwamen de Harleys. Jaren heb ik op een mooie ’65-er Panhead gereden. Een aantal jaren geleden ben ik, na iets meer dan 40 jaar, gestopt met motorrijden.”

VOORBEELD

Shanghai Kate Hellenbrand, was een wereldberoemde tatoeëerder en Birgit’s grote voorbeeld. Zij kende Kate ook persoonlijk. “Shanghai Kate wordt beschouwd als ‘America’s Tattoo Godmother’, aangezien ze vanaf 19e de tattoo-scene heeft gevormd en de langste carrière had van alle andere vrouwelijke tatoeageartiesten in de VS. Ze had een passie voor het bewaren van de tatoeagegeschiedenis. Ze bezocht regelmatig conventies, begeleide jonge, veelal vrouwelijke, tatoeëerders en gaf lezingen over de evolutie van het tatoeëren. Zij is vorig jaar november op 79-jarige leeftijd overleden, maar zij was – en is nog steeds – mijn inspiratie. Ik volg natuurlijk ook andere artiesten die mij inspireren.” Birgit vervolgt; “Ik heb een eenvrouwszaak. Ik heb nog wel een tijdje samen met mijn zoon gewerkt, wat ik grandioos vond. Maar zijn beroep en passie is vooral die van illustrator. Hij kreeg steeds meer opdrachten, waardoor hij niet meer aan tatoeëren toe kwam. We vonden het beiden jammer, maar je moet je eigen hart volgen.”   

ALLERLEI STIJLEN

Tijdens ons gesprek komt Ed op zijn Harley aangereden en hij vindt het prima om op de foto te gaan. Hij is 55 jaar en een bekende in de scene. Hij stond achter de bar bij Harliekiedee en heeft de reputatie van ‘meer liters dan kilometers’.  Birgit vertelt; “Ik hou van Black and Grey tatoeages. Die zet ik graag. Ik heb me niet gespecialiseerd in een stijl. Ik vind het mooi om ideeën van klanten om te zetten in een tatoeage. Dat kunnen dus allerlei stijlen zijn.” Ed heeft al diverse H-D-gerelateerde tatoeages laten zetten en vandaag laat hij een oude tatoeage bijwerken.

Ook grappige cartoon tatoeages

KLEIN BANDJE

“Soms komen er ook wel eens mensen met ‘vreemde verzoeken’”, zo vertelt Birgit. “Ik werd een keer gebeld door een man die graag wilde weten wat een band zetten kost. Nou dat ligt aan het ontwerp, hoe gedetailleerd het is, hoe breed en hoe lang, zei ik. Om je bovenarm is al groter dan om je enkel. Het is misschien beter om een afspraak te maken om dit te bespreken, dan kan ik ook zeggen wat het gaat kosten. ‘Het is maar een klein bandje’, zei hij, ‘je kan toch wel een richtprijs geven.’ Oké zei ik, rond de 200 euro. ‘Zoveel voor een kleine band’, zei hij. Er viel even een stilte. ‘Ik zal het maar zeggen, het moet een band rond mijn penis worden.’ “Tja dat is inderdaad een klein bandje, dacht ik. Hahaha! Helaas, dat soort tatoeages zetten wij niet. Hij nam er geen genoegen mee. ‘Mijn wens is nog altijd om daar getatoeëerd te worden door een vrouw. En oh ja, noem je prijs maar.’ “Meneer, wij zetten geen tatoeages op geslachtsdelen.” ‘Jammer dat je mijn wens niet respecteert’, zei hij. “Die respecteer ik wel maar wij zetten ze niet. Goedemiddag en succes met zoeken naar een tatoeëerster.”

Maar dit is een zeldzame uitzondering. Artoeage zet in principe alle stijlen en soorten tatoeages. Maar ook is Birgit begaafd tekenaar en schilder en maakt ze in opdracht prachtige tekeningen en schilderijen, ook portretten. 

Birgit (r) samen met haar inspiratie; Shanghai Kate.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen