‘Alle gemakken van moderne communicatie onzichtbaar weggewerkt in een matzwarte jethelm.’ Het lijkt op het eerste gezicht een vrijwel onmogelijke claim, dus dan heb je de aandacht van de Bigtwin redactie wel goed te pakken. Vandaar ook dat we technisch redacteur Peter de gelegenheid gaven de eerste goedgekeurde ECE helm op de markt met volledig geïntegreerde communicatie software, uitgebreid in de praktijk te testen.

We kennen het merk Sena al geruime tijd van de communicatie hulpmiddelen zoals headsets en communicatiesystemen die je achteraf moet inbouwen. Nu is dit niet meer nodig en is de Sena helm van het type ‘Savage’ af-fabriek volledig voorzien van ingebouwde 10 serie software (met 11 uur gebruiksduur), speakers en microfoon. Je hoeft de helm alleen maar te koppelen aan je Smartphone, GPS of intercom. Met een grote gebruiksvriendelijke ‘JogDial’ draaiknop is alles eenvoudig te bedienen. Via de app op je smartphone luister je zo naar je favoriete muziek/radio, kun je telefoneren of met 4 personen tegelijk communiceren binnen een afstand van 1.6 km in open terrein.

Bij importeur Hoco Parts krijg ik hulp bij het kiezen van de juiste maat en het koppelen met de Smartphone en installeren van de App met een gebruiksaanwijzing. Dit blijkt heel eenvoudig en is binnen een minuut klaar! (Je kunt dit altijd vragen aan je dealer). Al snel klinkt mijn favoriete muziek uit de zeer goed klinkende speakers. Pas echt verrast ben ik bij het eerste telefoongesprek! Ik bel mijn lief via de ‘Call with Voice Dialer’ (ofwel, de spraakbediening) en maakt in één keer contact. Het Advanced Noise control systeem zorgt voor een kristalhelder geluid. Alle windgeruis en andere omgevingsgeluiden worden gefilterd en niemand hoort dat je op de motor rijdt, sterker nog, de meeste personen die ik sprak tijdens de test geloofden het niet dat ik aan het motorrijden was, zo helder klinkt het. Ook zonder scherm en vizier ben je bij een snelheid van 100 km per uur goed te verstaan. Het volume uit de speakers kun je tijdens het gesprek met de grote draaiknop aan de zijkant van de helm eenvoudig bijstellen. De bediening gaat ook prima met handschoenen aan. De helm voelt licht aan (maat M weegt 1100 gram), mede dankzij de dubbele fiberglas schaal. De binnenvoering is uitneembaar en kun je wassen. Belangrijkste conclusie is dat deze Sena Savage een ware openbaring is op het gebied van communicatie, muziek en geluid op de motorfiets! Heel gebruiksvriendelijk en werkelijk zeer indrukwekkend in de kwaliteit van het geluid. Aanrader voor iedereen die op zoek is naar de perfecte oplossing voor communicatie onderweg op de motor.

Tekst & foto’s: Peter van den Barselaar