Voor wie het wellicht gemist heeft; sinds 1 oktober is er minder Euro95 E5 te koop bij de tankstations. En met de overstap naar E10-benzine is ook de ethanolloze102 octaan benzine (bijna) verdwenen. Over het algemeen kun je dus alleen nog maar E10 benzine met minimaal 7,5 procent en maximaal 10 procent bio-ethanol tanken. Toch is de Euro 95 met 5% ethanol niet verdwenen. De regering heeft bedacht dat een tankstation met 2 of meer voorraadtanks verplicht is om E10-benzine aan te bieden. Een klein tankstation met maar één voorraadtank mag dus gewoon de oude Euro-95 (E5) blijven verkopen. En ook de Competition 102 octaan benzine is nog te koop, ook al zal je er waarschijnlijk een roteind voor moeten omrijden. Deze benzine is nog altijd erg populair bij bezitters van ‘oudere’ motoren vanwege de hoge klopvastheid en het ontbreken van bio-ethanol. Ethanol kan namelijk een minder prettige uitwerking hebben op de rubber en kunststof afdichtingen van je carburateurs. Sommige rubber delen kunnen uitharden, desintegreren of oplossen. 102 octaan wordt alleen nog maar verkocht bij TanQyou tankstations, de benzine heet dan gewoon Euro 102. Met dank aan Motor.nl vind je de TanQyou stations in:

• De Wieken 2 in Franeker

• Nijlânsdyk 4 in Leeuwarden

• Jeltewei 1 in Hommerts

• Lageweg 8 in Grijpskerk

• Europaweg 153 in Schoonebeek

• Brink 58 in Ommen

• Vossersteeg 99 in Dalfsen

• Stationsstraat 44 in Putten (zondags gesloten)

• Gagelboslaan 161 in Bergen op Zoom

• Voskuilenweg 125 in Heerlen

• Brunsummerweg 136 in Landgraaf

Lees ook het artikel ‘Benzine of paardenpis’ van De Firma Motors in Bigtwin 400 – januari 2020.